Huvudmeny

Munkaledens vandringsled

Visa karta

Munkaleden är en 40 km lång vandringsled som går över vacker historisk mark mellan det gamla medeltida nunnekloster i Byarum och munkklostret i Nydala. Utmed leden finns utmarkerade rast- och viloplatser och vissa delar av leden är också handikappsanpassad. Välkommen att vandra!

Munkaleden är uppmärkt med blå färg och pilar med abbotsigill vid alla vägskäl. Utmed leden finns också informationstavlor med uppgifter om naturen och historiska platser. Det finns särskilda meditationstavlor vid platser där du kan finna vila.
Munkaleden går genom alla typer av småländsk natur, tallskog, mörk granskog, odlad mark, genom vackra ängar och hagar och över mossmark.

Du kan vandra på egen hand. Organiserad vandring får endast ske i Föreningen Munkaleden Nydala-Byarums regi. Allemansrätten tillåter inte användande av naturen i kommersiellt syfte utan tillstånd från markägare. De 30 markägare, över vilkas ägor leden passerar, har ställt sig positiva till föreningens arbete.

Vid Tolvabron finns det möjlighet att grilla
(Alternativ sträckning etapp A4 och A5).

Mellan Tallnäs och Skog är leden framkomlig för rullstolsburna, men det finns en del branta backar
(Alternativ sträckning etapp A3 och A4).

Vid Munkehatt är meditationsplatsen handikappanpassad(etapp 2).

Munkaleden är en vandringsled där vi tänkt att du ska kunna få vila och ro i vacker och omväxlande natur, känna historiens vingslag och med hjälp av Guds ord få tid till meditation och eftertanke.

Munkaleden är en led avsedd för tystnad, stillhet och meditation. Därför är cykling förbjuden!

På hemsidan www.munkaleden.se finns en karta i pdf-format som man kan skriva ut. Det räcker med en sådan karta då leden är mycket bra utmärkt.

Välkomna att vandra på denna vackra vandringsled!

Visa mer

Om denna aktivitet

Närliggande boenden

Hotell och pensionat

Hooks Herrgård

Avstånd: 13,6 km
Familjen Edberg har välkomnat gäster till Hooks Herrgård sedan ett halvt sekel tillbaka. Oavsett om du besöker herrgården för konferens, golf eller en avkopplande weekend lovar vi en vistelse utöver det vanliga.

Här ger vi plats för att göra skillnad

En plats för möjligheter formad med tanke och omtanke. Där lusten är vår drivkraft och där glädjen smittar.

En plats med stark tradition för gränslöst skapande. Där gemensam vilja och kunskap får livet att lyfta och idéer att bli verklighet.

En plats i rörelse som bygger på mångfald och hållbarhet. Där allt är nära och alla har betydelse.

Läs mer om vår vision