Huvudmeny

Åsafors en gränsbygd

Visa karta

Åsafors ligger där socknarna Stengårdshult, Åsenhöga och Åker möts. Byn hade en fantastisk tillväxt på 1800-talet; den höll dock inte in i vår tid.

Ett vattenfall på gränsen mellan socknarna var orsaken till att byn utvecklades så stort. Tidigt fanns här två kvarnar, och 1844 uppfördes en stångjärnshammare. Bruket fick från början en storhammare och en mindre knipphammare. Det var 16 bönder från de tre socknarna som bildade bolaget. Bruksinspektor och smeder anställdes från annan ort, men också många från bygden fick sin utkomst från bruket. Tackjärnet fraktades med häst från Taberg och stångjärn såldes till vagnsmederna i bl a Åker.
Efter 38 år, alltså 1882, ombildades bolaget och den nu olönsamma smidesverksamheten ersattes av en ny tillverkning. En pappersmassefabrik uppfördes just vid vägen till Fållkärret. Massan tillverkades genom att stora slipstenar sönderdelade massaveden till en mjuk massa. Drivkraften kom från ett vattenhjul med 10 meters diameter. Kanalen fram till fabriksplanen kan du följa högt upp i sluttningen. Klart är att den nya fabriken med ny teknik och det jättelika vattenhjulet imponerade på folk boende i bygden.

Läs hela berättelsen genom att följa länken nedan.

Visa mer

Närliggande boenden

Hotell och pensionat

Hooks Herrgård

Avstånd: 24,3 km
Familjen Edberg har välkomnat gäster till Hooks Herrgård sedan ett halvt sekel tillbaka. Oavsett om du besöker herrgården för konferens, golf eller en avkopplande weekend lovar vi en vistelse utöver det vanliga.

Här ger vi plats för att göra skillnad

En plats för möjligheter formad med tanke och omtanke. Där lusten är vår drivkraft och där glädjen smittar.

En plats med stark tradition för gränslöst skapande. Där gemensam vilja och kunskap får livet att lyfta och idéer att bli verklighet.

En plats i rörelse som bygger på mångfald och hållbarhet. Där allt är nära och alla har betydelse.

Läs mer om vår vision