Huvudmeny

Nyholms Metall AB

Adress: Nyholm, 56892 Skillingaryd Visa karta

Adress: Nyholm, 56892 Skillingaryd

En industri som utvecklats från smedjorna i Åkerbygden

Västerån i norra Åker har ett antal mindre vattenfall som genom tiderna har utnyttjats för kvarnar och sågar. Bassebergsbyn hade från början såg och kvarn vid Linnebo söder om Lomsjö. Sågen i Linnebo flyttades senare till Nyholm där det också fanns ett fall som tillhörde Basseberg. Denna såg var från början en s k nickesåg. d v s med fram och återgående sågblad. Stocken matades fram av en matarkloss och för att inte skada denna stoppades sågningen när lite av stocken återstod. Man bröt sedan isär plankorna, och virke från denna såg var lätt att känna igen på att en ände av plankan hade en ojämn brottyta. Senare byggdes nickesågen om till en cirkelsåg av Johannes på Åby Ålaryd.

Bassebergsbönderna sålde senare sågen till en fabrikör Olsson i Ljungby. Så småningom blev gislaköpsbönderna intresserade att köpa sågen. l9l8 köptes den för 2000 kronor av de fem gårdarna i Gislaköp. Nu kom en ny tid till Nyholm. man började att planera för elström. Dammen förstärktes samt höjdes och en Hällaryds-turbin införskaffades.

1937 byggde man den första metallfabriken i Nyholm. Med den nya fabriken kom också möjligheten att utveckla nya produkter. Möbellås hade tidigare imponerats från Tyskland. men Nyholm gjorde en förbättrad modell som faktiskt redan på l940-talet kunde monteras i trämöbeln med lim och inte som tidigare med två skruvar. Möbelfabriken Franssons i Tenhult köpte 10.000 sådana lås per månad från Nyholm.

För att läsa berättelsen i sin helhet så följ länken på sidan.

Visa mer

Om denna aktivitet

Närliggande boenden

Hotell och pensionat

Hooks Herrgård

Avstånd: 22,8 km
Familjen Edberg har välkomnat gäster till Hooks Herrgård sedan ett halvt sekel tillbaka. Oavsett om du besöker herrgården för konferens, golf eller en avkopplande weekend lovar vi en vistelse utöver det vanliga.

Här ger vi plats för att göra skillnad

En plats för möjligheter formad med tanke och omtanke. Där lusten är vår drivkraft och där glädjen smittar.

En plats med stark tradition för gränslöst skapande. Där gemensam vilja och kunskap får livet att lyfta och idéer att bli verklighet.

En plats i rörelse som bygger på mångfald och hållbarhet. Där allt är nära och alla har betydelse.

Läs mer om vår vision