Huvudmeny

Klockstapel och gravplats

Visa karta

Man har berättat att redan 1922 när kyrkogården invigdes, var det många som talade för att bygga en klockstapel på kyrkogården. I ett gåvobrev daterat 30 september 1925, överlämnade fabrikör Oskar Ljungberg i samband med sin 50- årsdag 1.000 kronor till Tofteryds församling som grundplåt för uppförandet av en klockstapel med tvenne klockor.

Redan från början, hade man olika åsikter om ett sådant bygge. En del ville att klockorna skulle placeras i ett torn eller en stapel i anslutning till ett församlingshem. Detta tänkte man sig skulle ligga strax söder eller väster om kyrkogården eller mitt i tätorten. En del var för en klockstapel och ett gravkapell på kyrkogården.

Den 24 feb. 1927 bildades arbetsföreningen "Klockorna", en frivillig sammanslutning av kvinnor och män inom Tofteryds församling med Oscar Ljungberg som ordförande, "som vilja gemensamt arbeta för åstadkommande av medel till förverkligande snarast möjligt av den länge och allmänt närda förhoppningen om kyrkklockor på Skillingaryds sällsynt vackra begravningsplats".

För att läsa berättelsen i sin helhet följ länken längre ner på sidan.

Visa mer

Om denna aktivitet

Närliggande boenden

Hotell och pensionat

Hooks Herrgård

Avstånd: 16,2 km
Familjen Edberg har välkomnat gäster till Hooks Herrgård sedan ett halvt sekel tillbaka. Oavsett om du besöker herrgården för konferens, golf eller en avkopplande weekend lovar vi en vistelse utöver det vanliga.

Här ger vi plats för att göra skillnad

En plats för möjligheter formad med tanke och omtanke. Där lusten är vår drivkraft och där glädjen smittar.

En plats med stark tradition för gränslöst skapande. Där gemensam vilja och kunskap får livet att lyfta och idéer att bli verklighet.

En plats i rörelse som bygger på mångfald och hållbarhet. Där allt är nära och alla har betydelse.

Läs mer om vår vision