Huvudmeny

Betania, Skillingaryds första ålderdomshem

Visa karta

Skillingaryds ålderdomshem går i pension efter 67 år, men är ändå en pigg pensionär

En gammal trotjänare i socialvårdens tjänst kommer snart att gå i pension. Det gäller ålderdomshemmet Betania i Skillingaryd och det är en ödets nyck att pensioneringen sker efter just uppfyllda 67 år.

År 1900 byggdes Betania av tre bröder. Den ene var Alfred Johnsson, som bestyrde det mesta. Betania blev ett fint hus efter den tidens krav. Invändigt var rummen boaserade i väggar och tak. De gamla fick laga sin mat själva i köket och trivdes utomordentligt. Det berättas att ett gift par som bodde på Betania erbjöds att flytta hem till sina barn, men att de hellre ville bo kvar på Betania för att de trivdes så bra. 1904 användes Betania till skola. Målarmästare Henry Ottosson gick en termin här för "fröken Dahlstrand". Femtio år senare blev Ottosson ordförande i socialnämnden och sålunda chef i det hus där han en gång gått i skola. Betania har renoverats flera gånger. En period var väggarna masonitklädda, men sedan kom tapeterna. Det har gjort att trivseln ökats och de små rummen blivit mera ombonade. Såväl matsal som kök har renoverats på senare år. 1962 blev Bengt Johansson ordförande i socialnämnden, en post som han fortfarande innehar. Kontakten mellan ledningen, personalen och patienterna är den bästa.

Läs gärna fortsättningen av berättelsen genom att följa länken längre ner på sidan.

Visa mer

Om denna aktivitet

Närliggande boenden

Hotell och pensionat

Hooks Herrgård

Avstånd: 16,5 km
Familjen Edberg har välkomnat gäster till Hooks Herrgård sedan ett halvt sekel tillbaka. Oavsett om du besöker herrgården för konferens, golf eller en avkopplande weekend lovar vi en vistelse utöver det vanliga.

Här ger vi plats för att göra skillnad

En plats för möjligheter formad med tanke och omtanke. Där lusten är vår drivkraft och där glädjen smittar.

En plats med stark tradition för gränslöst skapande. Där gemensam vilja och kunskap får livet att lyfta och idéer att bli verklighet.

En plats i rörelse som bygger på mångfald och hållbarhet. Där allt är nära och alla har betydelse.

Läs mer om vår vision