Huvudmeny

Folkets Park Skillingaryd

Visa karta

Här fanns en Folkets park 1943 till 1967. Byggnaderna är borta men grundstenar finns kvar.

År 1938 inköptes en tomt om ca 2000 m2 från F Erikssons sterbhus för kommande bygge av ett Folkets hus vid nuvarande Vasaparken.
Den 15 juli 1943 var parken nästan klar och man hade fått löfte om Sven-Olof Sandberg till den 1 augusti. Man lyckades dock inte få nödvändiga tillstånd för offentlig dans utan detta program fick inställas. I stället satte man igång att sälja särskilda medlemskort för att kunna anordna slutna fester. 400 kort såldes i första omgången.
Just lördagen den 1 augusti 1943 kl 15.00 samlas Tofteryds sockens kommun-fullmäktige för att besluta angående danstillstånd i Skillingaryds Folkpark. Många av ortens frikyrkomedlemmar ansåg på den tiden att dans var synd och med 6 röster för och 14 emot beslutade man att dans inte fick förekomma i parken. Många ungdomar hade samlats i och utanför fullmäktigelokalen och förtrytelsen var stor. Svårt var att förstå att i Lägerhyddan och i andra folkparker fanns motsvarande tillstånd, men här var det omöjligt.

Många turer var det runt denna park och vill du läsa hela berättelsen så följ länken längre ner på sidan.

Visa mer

Om denna aktivitet

Närliggande boenden

Hotell och pensionat

Hooks Herrgård

Avstånd: 16,4 km
Familjen Edberg har välkomnat gäster till Hooks Herrgård sedan ett halvt sekel tillbaka. Oavsett om du besöker herrgården för konferens, golf eller en avkopplande weekend lovar vi en vistelse utöver det vanliga.

Här ger vi plats för att göra skillnad

En plats för möjligheter formad med tanke och omtanke. Där lusten är vår drivkraft och där glädjen smittar.

En plats med stark tradition för gränslöst skapande. Där gemensam vilja och kunskap får livet att lyfta och idéer att bli verklighet.

En plats i rörelse som bygger på mångfald och hållbarhet. Där allt är nära och alla har betydelse.

Läs mer om vår vision