Huvudmeny

Götaströms bruk

Visa karta

Ett av tre järnbruk i Vaggeryds kommun som grundades på 1600-talet. Lokaliseringen kom till genom att här fanns vattenkraft i forsarna och kol i skogarna. Dessutom fanns järnmalm från Taberg inom räckhåll. Ägarna som från början var bosatta i Jönköping var stundom bittra konkurrenter.

Från vägverkets rastplats vid den s k Långa synen på E4 mitt emellan Skillingaryd och Vaggeryd går en stig i östlig riktning genom tallskogen. Efter en knapp kilometer slutar den tvärt vid stranden av Fågelforsdammen. För 80 är sedan var denna stig den pampiga nedfarten till Götaströms bruk. Från poststugan, där för ytterligare ett trettiotal år sedan den hästdragna postdiligensen stannade, tog man av och färdades den sista kilometern på den i en aspallé inbäddade grusvägen. Idag syns inte mycket om ens något av det bruk som ända till sekelskiftet i olika avseenden dominerade en hel bygd. Aspallén från landsvägen ner till bruket vid Lagan är idag en skogsstig genom tallskog och över hygge. Den allra sista biten innan ån tar granskogen vid. Den stensatta dammvallen som var en förutsättning för järntillverkningen vid bruket ligger idag någon halvmeter under Lagans vattenyta. Dränkt i vattnet är också platserna där smedjan och kolladan stod.

Läs fortsättningen av berättelsen genom att följa länken längre ner på sidan.

Visa mer

Om denna aktivitet

Närliggande boenden

Hotell och pensionat

Hooks Herrgård

Avstånd: 14,5 km
Familjen Edberg har välkomnat gäster till Hooks Herrgård sedan ett halvt sekel tillbaka. Oavsett om du besöker herrgården för konferens, golf eller en avkopplande weekend lovar vi en vistelse utöver det vanliga.

Här ger vi plats för att göra skillnad

En plats för möjligheter formad med tanke och omtanke. Där lusten är vår drivkraft och där glädjen smittar.

En plats med stark tradition för gränslöst skapande. Där gemensam vilja och kunskap får livet att lyfta och idéer att bli verklighet.

En plats i rörelse som bygger på mångfald och hållbarhet. Där allt är nära och alla har betydelse.

Läs mer om vår vision