Huvudmeny

1914 års folkskola

Visa karta

Skillingaryd växer från by till samhälle och får egen fast skola

Skillingaryds samhälle växer och kommunen måste 1914 ordna fler klassrum i tätorten. Man är då framsynt nog att bygga en skola för framtiden. Hundra år senare är den funktionsduglig och har inte som senare års skolbyggnader drabbats av fuktskador och mögel. Vi har nog anledning att uppskatta gångna tiders skickliga byggare.

Omkring år 1880 kommer järnvägen till Skillingaryd. Byn ändrar småningom karaktär. Handel, hantverk och småningom även industrin får en allt större roll de närmaste årtiondena. Utvecklingen avspeglas även i ett ökat befolkningsantal och ett ökat barnantal. År 1883 finns 75 skolpliktiga barn i Skillingaryds skolrote. Den flyttande folkskolan, där församlingens ende folkskollärare fått flytta från den ena "stationen" till den andra mellan församlingens skolrotar, ersätts nu i Skillingaryd med en fast folkskola med egen nytillsatt folkskollärare.

Läs berättelsen i sin helhet genom att följa länken nedan.

Visa mer

Om denna aktivitet

Närliggande boenden

Hotell och pensionat

Hooks Herrgård

Avstånd: 16,8 km
Familjen Edberg har välkomnat gäster till Hooks Herrgård sedan ett halvt sekel tillbaka. Oavsett om du besöker herrgården för konferens, golf eller en avkopplande weekend lovar vi en vistelse utöver det vanliga.

Här ger vi plats för att göra skillnad

En plats för möjligheter formad med tanke och omtanke. Där lusten är vår drivkraft och där glädjen smittar.

En plats med stark tradition för gränslöst skapande. Där gemensam vilja och kunskap får livet att lyfta och idéer att bli verklighet.

En plats i rörelse som bygger på mångfald och hållbarhet. Där allt är nära och alla har betydelse.

Läs mer om vår vision