Huvudmeny

Sundberg hörne

Visa karta

Sundbergs hörn är platsen från vilken Skillingaryds samhälle har vuxit fram

Den äldsta bebyggelsen här på slätten tillkom på 1690-talet då en bonde från Skillingaryds by längre västerut blev övertalad eller beordrad av den kände Erik Dahlberg att uppföra ett gästgiveri vid skånska landsvägen vid den övningsplats som Jönköpings regemente nyligen tagit i bruk. Första gästgivargården drevs här till 1840-talet då ett nytt gästgiveri byggdes norr om Gropabäcken. Ytterligare ett gästgiveri eller krog för militären tillkom ca 1850.
Gästgiveri var nödvändigt inte bara för resande utan hade en viktig funktion för militärerna. Här tillkom tidigt en officersbostad väster om Landsvägen. När befäl bodde här hade de nära till gästgiveriet där de intog sin mat. Officersförläggningen revs och återuppfördes 1853 på sin nuvarande plats inom lägerområdet. Regementets första sjukstuga uppfördes 1829 i direkt anslutning till gästgiveriet. Detta revs på 1950-talet och sjukstugan lite senare.
Gården var strategiskt placerad vid en viktig led mot Danmark och klar före det Stora Nordiska Kriget som dock inte berörde vårt område. Här byggdes också magasin och förrådsbyggnader som kunde nyttjas vid truppförflyttningar.
Den siste innehavaren av gästgiveriet var A.M. Sundberg som 1890 arrenderade ut verksamheten och byggde en privatbostad här i korsningen Artillerigatan och Storgatan. Det huset revs i slutet av 1990-talet.
Övningsområdet söder om Sundbergs hörn användes från 1914 också som landningsplats för artilleriets eldledningsflyg tills nytt flygfält anlades på Östra lägret.

Visa mer

Närliggande boenden

Hotell och pensionat

Hooks Herrgård

Avstånd: 16,9 km
Familjen Edberg har välkomnat gäster till Hooks Herrgård sedan ett halvt sekel tillbaka. Oavsett om du besöker herrgården för konferens, golf eller en avkopplande weekend lovar vi en vistelse utöver det vanliga.

Här ger vi plats för att göra skillnad

En plats för möjligheter formad med tanke och omtanke. Där lusten är vår drivkraft och där glädjen smittar.

En plats med stark tradition för gränslöst skapande. Där gemensam vilja och kunskap får livet att lyfta och idéer att bli verklighet.

En plats i rörelse som bygger på mångfald och hållbarhet. Där allt är nära och alla har betydelse.

Läs mer om vår vision