Huvudmeny

Bissefällarns konst

Visa karta

Gunnar Svensson kallad Bissefällarn efter hans hemby Bissefäll, har här ett konstverk kallat Kungen och folket. Bissefällarn skildrar huvudsakligen folklivet i Skillingarydsbygden för 100 till 150 år sedan.

Gunnar Svensson, i folkmun mer känd som ”Bissefällarn”, föddes år 1925 på gården Bissefäll i Åkers socken. Hans farfar Sven var utöver jordbrukandet såväl smed som träarbetare. Hans far Johan var huvudsakligen träarbetare och tillverkade trädetaljer till vagnar och kälkar. Så småningom övergick han mer och mer till byggnadssnickeri.

I början av 1940-talet knöts Gunnar till den nystartade Paul Erikssons möbelindustri som snidare av möbeldetaljer. Det var Paul som lärde Gunnar vilka verktyg han behövde och hur han skulle slipa dem. Den instruktionen var den enda yrkesutbildning Gunnar fick. I övrigt är han självlärd. Gunnar arbetade alltså med skärjärnen i drygt 65 år!

I slutet av 1940-talet blev det populärt med snidade adventsljusstakar och Gunnar upplevde några år med goda inkomster. I slutet av 1950-talet var Gunnar vid ett tillfälle inbjuden till Tabergs Hembygdsgård, där han för första gången publikt visade snidade"gubbar" och sålde en del sådana. I början var Gunnar tveksam till att medge att han la tid på hobbysnideri, men han insåg så småningom att om folk uppskattade och köpte hans alster, så var detta inget att skämmas för.

Vaggeryds Kommun kunde år 2009 genom medel från bl.a Leader och genom en privat donation förvärva hela Gunnars egen samling, omfattande cirka 400 objekt.

För guidad gruppvisning kontakta Biblioteket Skillingaryd 0370 678000

Följ länken nedan för mer information.

Visa mer

Om denna aktivitet

Närliggande boenden

Hotell och pensionat

Hooks Herrgård

Avstånd: 17 km
Familjen Edberg har välkomnat gäster till Hooks Herrgård sedan ett halvt sekel tillbaka. Oavsett om du besöker herrgården för konferens, golf eller en avkopplande weekend lovar vi en vistelse utöver det vanliga.

Här ger vi plats för att göra skillnad

En plats för möjligheter formad med tanke och omtanke. Där lusten är vår drivkraft och där glädjen smittar.

En plats med stark tradition för gränslöst skapande. Där gemensam vilja och kunskap får livet att lyfta och idéer att bli verklighet.

En plats i rörelse som bygger på mångfald och hållbarhet. Där allt är nära och alla har betydelse.

Läs mer om vår vision