Huvudmeny

Högafors Manufakturverk

Visa karta

I Högafors har vi Vaggeryds kommuns högsta vattenfall. Det första fallet av fyra i Kvarnabergs by är en naturlig bergsbrant som har nyttjats i långa tider. Byn Kvarnaberg nämns första gången 1376 i Nydala klosters handlingar och då gäller det kvarnar i ån här. På platsen finns rester av en såg från 1920 och ett kraftverk. På samma plats hade förut funnits ett manufakturverk, anlagt 1820

År 1855 hade bruket en räckhammare och tre spikhammare samt blåsmaskin och tråddrageri som drevs med vattenhjul. På gården fanns sju dagsverkstorp. Under de 100 år som bruket var igång fanns det cirka 200 namngivna arbetare här. De flesta var smeder. En tid ägdes bruket av Götaströms bruk varifrån man fick råmaterial. En hel del produkter gick till vagnsindustrin på orten. Siste ägare av bruket var familjen Ljungberg i Kvarnaberg som också byggde en träverkstad vid fall nr 3. Denna verkstad var i drift till cirka 1950.

Visa mer

Om denna aktivitet

Närliggande boenden

Hotell och pensionat

Hooks Herrgård

Avstånd: 12,2 km
Familjen Edberg har välkomnat gäster till Hooks Herrgård sedan ett halvt sekel tillbaka. Oavsett om du besöker herrgården för konferens, golf eller en avkopplande weekend lovar vi en vistelse utöver det vanliga.

Här ger vi plats för att göra skillnad

En plats för möjligheter formad med tanke och omtanke. Där lusten är vår drivkraft och där glädjen smittar.

En plats med stark tradition för gränslöst skapande. Där gemensam vilja och kunskap får livet att lyfta och idéer att bli verklighet.

En plats i rörelse som bygger på mångfald och hållbarhet. Där allt är nära och alla har betydelse.

Läs mer om vår vision