Huvudmeny

Bergfors på gränsen mellan Basseberg och Kyllås

Visa karta

Bergfors en industriplats från 1890. Många småindustrier uppstod i slutet på 1800-talet vid åarna i Åkers socken. Orsaken är att här fanns ett antal vattenfall och forsar som kunde ge energi till de maskiner som nu fanns tillgängliga.

Elströmmen hade ännu inte blivit tillgänglig men vattenströmmen fanns ju här. Carl Olsson i Basseberg såg forsarna i Västerån på gränsen till Kyllås marker och bestämde sig för att här bygga en industri för att kunna förse de många smederna i trakten med hjul och andra trädetaljer för vagnstillverkning.

Bröderna Magnus och Åke Carlsson fjärde generationen driver nu Bergfors Industri med inriktning på inredning. Idag har man moderna maskiner med datastyrning men i miljön runt fabriken kan man se spåren av tidigare generationers arbete. Ja, ångmaskinen finns faktiskt kvar men den är sedan länge pensionerad.

Visa mer

Närliggande boenden

Hotell och pensionat

Hooks Herrgård

Avstånd: 23,2 km
Familjen Edberg har välkomnat gäster till Hooks Herrgård sedan ett halvt sekel tillbaka. Oavsett om du besöker herrgården för konferens, golf eller en avkopplande weekend lovar vi en vistelse utöver det vanliga.

Här ger vi plats för att göra skillnad

En plats för möjligheter formad med tanke och omtanke. Där lusten är vår drivkraft och där glädjen smittar.

En plats med stark tradition för gränslöst skapande. Där gemensam vilja och kunskap får livet att lyfta och idéer att bli verklighet.

En plats i rörelse som bygger på mångfald och hållbarhet. Där allt är nära och alla har betydelse.

Läs mer om vår vision