Huvudmeny

Långserums by

Visa karta

Långserum är en av de äldsta belagda bebyggelse-platserna i Svenarums socken, omnämnd i skrift före år 1300, och skrevs då som Langerum?- långsträckt sjö vid öppen plats- Långserum inrymmer stora social- och kulturhistoriska värden.

LÅNGSERUMS BY
Byn ligger också naturskönt vid Långserumssjön med småländska höglandets nästhögsta punkt Höge nacke 343 m. öh. i omedelbar närhet.I mitten av 1200-talet fanns i Långserum en släkt som senare kom att bära adelsnamnet Oxenstierna. Släkten ägde byn Långserum och utgården Hook och flera andra gårdar i Finnveden och Njudung. Hälften av vad släkten ägde i Svenarum skänktes 1360 till Nydala kloster. Redan då kanske grunden lades för det Långserum som finns i dag nämligen Södergård, Mellangård och Norrgård. Efter Nydala klosters fall omkring 1530 överfördes äganderätten till staten och Långserum kom att förvaltas av Gustav Wasas och dennes handgångna män.Efter Karl X II död och stormaktstidens slut förvärvades stora delar av statens markinnehav av enskilda ägare av både höge och lägre stånd. I slutet av 1700-talet framträdde släkterna Eckerström och Vänerholm som ägare av Långserum. Dessa släkten finns även i dag kvar som huvudsakliga ägare till Långserum. Den Oxenstiernska gården är en mangårdsbyggnad i timmer två våningar och uppförd 1842. Byggnaden har ornamenterat listverk under takfoten även tillbyggnaden vid södra entrén är försedd med jämförligt listverk.

Visa mer

Om denna aktivitet

Närliggande boenden

Hotell och pensionat

Hooks Herrgård

Avstånd: 9,4 km
Familjen Edberg har välkomnat gäster till Hooks Herrgård sedan ett halvt sekel tillbaka. Oavsett om du besöker herrgården för konferens, golf eller en avkopplande weekend lovar vi en vistelse utöver det vanliga.

Här ger vi plats för att göra skillnad

En plats för möjligheter formad med tanke och omtanke. Där lusten är vår drivkraft och där glädjen smittar.

En plats med stark tradition för gränslöst skapande. Där gemensam vilja och kunskap får livet att lyfta och idéer att bli verklighet.

En plats i rörelse som bygger på mångfald och hållbarhet. Där allt är nära och alla har betydelse.

Läs mer om vår vision