Huvudmeny

Skillingaryds Pinnstolsfabrik

Visa karta

Carl Nyman startade 1876 hantverksmässig stoltillverkning i Alebo, Pukarp utanför Skillingaryd. Verksamheten flyttade till Skillingaryd och utvecklades i en nybyggd verkstad.

Snart sysselsattes cirka 20 personer och maskinerna drevs av en ångmaskin. Nyman fick dock problem med lönsamheten och 1904 kunde Nyman inte längre betala sina lån. Långivaren Nils Johan Karlsson, stins och grosshandlare i Skillingaryd, övertog då företaget. N.J. Karlsson som nu övertagit Nymans stoltillverkning kallade hem sin son Anders från USA och satte honom till att driva fabriken. Anders Karlsson utvecklade rörelsen och snart behövdes mer fabriksyta. Man byggde då en modern tvåvåningsfabrik i tegel. I den nya fabriken var det en tid inte bara stolar som tillverkades. Man gjorde såväl byråar som hela soffgrupper. År 1917 blev det åter en ny ägare, Nässjö Stolfabrik AB, men även då var Anders Karlsson chef, nu som anställd disponent. Också Nässjö Stolfabrik hade senare svårt med lönsamheten och sökte reducera lönerna.
Slutet av berättelsen hittar du om du följer länken nedan.

Visa mer

Om denna aktivitet

Närliggande boenden

Hotell och pensionat

Hooks Herrgård

Avstånd: 16,9 km
Familjen Edberg har välkomnat gäster till Hooks Herrgård sedan ett halvt sekel tillbaka. Oavsett om du besöker herrgården för konferens, golf eller en avkopplande weekend lovar vi en vistelse utöver det vanliga.

Här ger vi plats för att göra skillnad

En plats för möjligheter formad med tanke och omtanke. Där lusten är vår drivkraft och där glädjen smittar.

En plats med stark tradition för gränslöst skapande. Där gemensam vilja och kunskap får livet att lyfta och idéer att bli verklighet.

En plats i rörelse som bygger på mångfald och hållbarhet. Där allt är nära och alla har betydelse.

Läs mer om vår vision