Huvudmeny

Kvarnabergs Hjulverkstad

Visa karta

I Vaggeryds kommun förekom ända från 1700-talet en omfattande hästvagnstillverkning. Det betydde att det fanns ett stort antal träindustrier som försåg smedjorna med trädetaljer till vagnar och slädar. Enligt Vagnhistoriska sällskapet är denna fabrik troligen den enda trähjulsverkstad i Sverige som är bevarad.

Amandus Ljungbergs snickeriverkstad i Kvarnaberg har av nuvarande ägare Bernt Johansson föredömligt bevarats åt eftervärlden. Maskinerna och verktygen finns kvar som de var när Amandus tillverkade hjul för olika vagnsindustrier. Vagntillverkningen var en viktig inkomstkälla under många år i våra bygder. Kontakter med Länsmuseet och Vagnhistoriska Sällskapet bekräftar att detta är den enda hjulmakarverkstaden som bevarats i Sverige. Verkstaden ligger strax nedströms Högafors vid ett mindre vattenfall. Vid platsen där snickeriet nu ligger fanns en damm enligt en karta från 1836. Nuvarande snickeri byggdes av Amandus far Johan Ljungberg omkring år 1880. Ar 1885 sålde Johan gården men undantog snickeriet samt det boningshus och det lilla fähus som då fanns strax öster om verkstaden. Johan var på den tiden en driftig företagare och affärsman. När Värnamo Folkhögskola startade år 1876 var han elev i första gruppen. I snickeriet tillverkade man framförallt trädetaljer till vagnar men också kälkar, sparkstöttingar, yxskaft och annat som bygdens folk hade behov av. Från början drevs maskinerna med ett vattenhjul och en gemensam axelledning. När elektricitetverket i Högafors startades ersattes vatten-hjulet av en elektrisk motor. På 50-talet plockade Amandus ner axelledningen och monterade separata motorer på varje maskin. Verkstadens uppvärmning ordnades genom den kamin som fortfarande står mitt i lokalen. Bränsle är det ju gott om i en snickeriverkstad. Det berättas att spånen oftast låg högt på golvet, så vi får vara tacksamma att man i allmänhet lyckades hålla elden inom kaminen. Tre gånger lär brandkåren ha kallats till verkstaden men alla gånger elden varit lös har man lyckats släcka. Amandus som var född 1885 övertog verkstaden 1926. Ända in på 1960-talet levererades obeslagna trähjul till en stor kund i Värmland. I snickeriet arbetade också sonen Georg född 1918 samt ibland även någon anställd. Amandus ägde också sågen och smedjan i Högafors. Smedjan arrenderades av Johan Andersson, Udden, och med honom hade Amandus ett mycket gott samarbete. När Amandus fick en förfrågan eller order på åkdon samrådde han alltid med Johan innan arbetet påbörjades. Tillsammans kunde dessa alltså leverera kompletta arbetsåkdon. Det berättas att en arbetsvagn på 1920-talet kostade 13 kronor fritt Växjö. Leveranserna skedde i allmänhet med järnväg från Byarum. Amandus dog 1968. Fabriken fick ett nytt liv 1990 när Stig Lindkvist och Berthold Blomqvist med erfarenhet från Hallafors hjulfabrik samt Elof Svensson med egen verkstad i Pålskog på nytt startade maskinerna. Vi ville ge länsmuseet möjlighet att fotodokumentera hur man arbetade för ca 50 år sedan. IOGT-NTO har också videofilmat arbetet.
Filmen och mer information finns om du följer länken nedan.

Visa mer

Om denna aktivitet

Närliggande boenden

Hotell och pensionat

Hooks Herrgård

Avstånd: 12,4 km
Familjen Edberg har välkomnat gäster till Hooks Herrgård sedan ett halvt sekel tillbaka. Oavsett om du besöker herrgården för konferens, golf eller en avkopplande weekend lovar vi en vistelse utöver det vanliga.

Här ger vi plats för att göra skillnad

En plats för möjligheter formad med tanke och omtanke. Där lusten är vår drivkraft och där glädjen smittar.

En plats med stark tradition för gränslöst skapande. Där gemensam vilja och kunskap får livet att lyfta och idéer att bli verklighet.

En plats i rörelse som bygger på mångfald och hållbarhet. Där allt är nära och alla har betydelse.

Läs mer om vår vision