Huvudmeny

Svenarums kyrka

Visa karta

Svenarums kyrka. När kom kristendomen till Svenarum? Det kan vi inte med säkerhet säga. Den första skriftliga uppgift vi har om att kristendomen gjort insteg i denna bygd är runstenen i Hok där det bl.a. står "Gud hjälpe hans själ". Stenen anses vara rest under 1000 talet.

Den första kyrkan i Svenarum bör ha tillkommit under första hälften av 1100 talet. Det var förmodligen en träkyrka en s.k. stavkyrka. 1143 grundades Nydala kloster. Klostren blev förebild för en ny byggnadsstil, den romanska. Stenkyrkor blev allt vanligare. Första gången Svenarum omnämns i skrift är 1281. Då var det fint besök i byn. Kungen, Magnus Ladulås, var här och han var förmodligen också i kyrkan. Kanske den ende kung som besökt Svenarums kyrka. Vi har mycket sparsamt med uppgifter om kyrkan under medeltiden. Ett par kyrkoherdar från den katolska tiden omtalas. Benedictus Petersson i slutet av 1200 talet och under en tid på1300 talet verkar Andreas Uddonius som kyrkoherde i Svenarum.
Den finaste upplevelsen av Svenarums Kyrka får du dock genom ett besök.
Välkommen till Svenarums kyrka.

Du kan följa länken nedan och läsa hela berättelsen om Svenarums kyrka.

Visa mer

Om denna aktivitet

Närliggande boenden

Hotell och pensionat

Hooks Herrgård

Avstånd: 9 km
Familjen Edberg har välkomnat gäster till Hooks Herrgård sedan ett halvt sekel tillbaka. Oavsett om du besöker herrgården för konferens, golf eller en avkopplande weekend lovar vi en vistelse utöver det vanliga.

Här ger vi plats för att göra skillnad

En plats för möjligheter formad med tanke och omtanke. Där lusten är vår drivkraft och där glädjen smittar.

En plats med stark tradition för gränslöst skapande. Där gemensam vilja och kunskap får livet att lyfta och idéer att bli verklighet.

En plats i rörelse som bygger på mångfald och hållbarhet. Där allt är nära och alla har betydelse.

Läs mer om vår vision