Huvudmeny

Missionsparken

Visa karta

År 1904 upplät Johan Andersson, Lyckorna den lilla ön i Lagan till Logen 519 Nordstjärnan. Ön fick namnet Godtemplarön och kom att bli platsen för sommarfester med basarer, teater, musik, uppträdanden och kaffeservering.

Ur Byarums Hembygdsförenings Årsskrift Berättelse av Historia kring Missionsparken
Av Anna-Lisa Hermansson

Under tidernas lopp låg den lilla ö som vi kallar Missionsparken kringfluten av Lagans vatten, utan att ha tagits i bruk för något särskilt ändamål. Men när samhället Vaggeryd började växa upp spirade också föreningslivet, och de som först insåg öns möjligheter var Godtemplarna. Logen 519 Nordstjärnan som bildats 1892 hade byggt ett litet hus för sina sammankomster, men insåg snart att de också behövde en plats att samlas på under sommartiden. Man började då kasta sina blickar på den vackra ön, och beslöt 1904 att försöka fä köpa den av Johan Andersson på gården Lyckorna. Denne ville inte sälja, men lovade att upplåta ön på viss tid och under vissa villkor. Det första som nu måste göras var att bygga en bro till ön och den blev till en början ganska provisorisk. Ett litet hus för kaffekokning måste också byggas. Ön fick nu namnet Godtemplarön, och den kom att bli platsen för en hel del fester och andra aktiviteter som basarer, amatörteater samt uppträdanden av den tidens folkkära artister som t ex "Skånska Lasse", "Gödde i Leaby" och den mycket populära musikfamiljen Brandt. Musikkåren Göta medverkade också ibland, men hade annars sitt egentliga sommarviste på Götastrand, där de förnöjde Vaggerydsborna med sin musik.

Berättelsen i sin helhet hittar du när du följer länken nedan.

Visa mer

Om denna aktivitet

Närliggande boenden

Hotell och pensionat

Hooks Herrgård

Avstånd: 9 km
Familjen Edberg har välkomnat gäster till Hooks Herrgård sedan ett halvt sekel tillbaka. Oavsett om du besöker herrgården för konferens, golf eller en avkopplande weekend lovar vi en vistelse utöver det vanliga.

Här ger vi plats för att göra skillnad

En plats för möjligheter formad med tanke och omtanke. Där lusten är vår drivkraft och där glädjen smittar.

En plats med stark tradition för gränslöst skapande. Där gemensam vilja och kunskap får livet att lyfta och idéer att bli verklighet.

En plats i rörelse som bygger på mångfald och hållbarhet. Där allt är nära och alla har betydelse.

Läs mer om vår vision