Huvudmeny

Pålskogs by

Visa karta

Pålskogs by har klassats som riksintressant kulturmiljö.

Byn som ligger i en kuperad skogsmiljö består av fyra gårdar och ett antal ytterligare bostäder. Runt byn finns öppna betesmarker och åkrar samt öppet vatten längst ner i dalen.
Byns befolkning har varit beroende av inkomster från industriverksamhet utöver det som de svårbrukade markerna kunnat ge. Tillverkningen av hästdragna fordon började redan på 1700-talet och på tidigt 1900-tal fanns här tre smedjor och flera snickeriverkstäder som producerade för avsalu. Endast en smedja i bruk återstår 2012, dock i ny verkstadslokal. Nu är det mest konsthantverk som produceras. På två av gårdarna har det också tidvis varit affärer. 1901 byggdes här ett missionshus för Norra Åkers Friförsamling. Byn har nu 8 bebodda hus varav 4 är barnfamiljer. Ytterligare tre hus används som fritidshus. Här finns inga tomma hus. Alltså en levande landsbygdsby på 2010-talet

Visa mer

Närliggande boenden

Hotell och pensionat

Hooks Herrgård

Avstånd: 18,9 km
Familjen Edberg har välkomnat gäster till Hooks Herrgård sedan ett halvt sekel tillbaka. Oavsett om du besöker herrgården för konferens, golf eller en avkopplande weekend lovar vi en vistelse utöver det vanliga.

Här ger vi plats för att göra skillnad

En plats för möjligheter formad med tanke och omtanke. Där lusten är vår drivkraft och där glädjen smittar.

En plats med stark tradition för gränslöst skapande. Där gemensam vilja och kunskap får livet att lyfta och idéer att bli verklighet.

En plats i rörelse som bygger på mångfald och hållbarhet. Där allt är nära och alla har betydelse.

Läs mer om vår vision