Huvudmeny

Hallefors

Visa karta

1907 avstyckades från Linnås ett skogsskifte på ca 3 ha beläget mellan det forna soldattorpet Trummebo och Österån. Fastigheten kallades då Hallefors. Köpare var J. P. Johansson och Herman Svensson från Pålskog. Ovanför forsen anlades en damm och en kanal till ett vattenhjul som gav kraft till en nybyggd hjulverkstad.

1923 övertogs industrin av Oscar Blomqvist och senare av Adolf Lindqvist som tidigare drivit hjultillverkningen vid Uljeshult norra. Under Adolfs tid brann den första hjulfabriken ned i samband med ett kraftigt åskväder 1937. En ny större fabrik uppfördes med plats för fler anställda. Rörelsen överläts senare till Adolfs måg Albin Blomqvist som på 1940-talet utökade med en smedja längst söderut. Nu hade man elektricitet och var inte längre bunden vid att ligga nära ett vattenfall. Med en smedja kunde man nu tillverka kompletta axelsatser med beslagna trähjul och ytterligare fyra anställda bereddes arbete.
När marknaden för hästfordon dalade under 1950-talet blev det möbeltillverkning i träverkstaden och smedjan blev så småningom ombyggd till fritidsbostad.
Ägare till Hallefors efter Albin Blomqvist blev först Adolf Lindqvists son Ivar och senare sonson Hans Lindqvist.

Visa mer

Närliggande boenden

Hotell och pensionat

Hooks Herrgård

Avstånd: 18,6 km
Familjen Edberg har välkomnat gäster till Hooks Herrgård sedan ett halvt sekel tillbaka. Oavsett om du besöker herrgården för konferens, golf eller en avkopplande weekend lovar vi en vistelse utöver det vanliga.

Här ger vi plats för att göra skillnad

En plats för möjligheter formad med tanke och omtanke. Där lusten är vår drivkraft och där glädjen smittar.

En plats med stark tradition för gränslöst skapande. Där gemensam vilja och kunskap får livet att lyfta och idéer att bli verklighet.

En plats i rörelse som bygger på mångfald och hållbarhet. Där allt är nära och alla har betydelse.

Läs mer om vår vision