Huvudmeny

Skogsfors bruk

Visa karta

Plats för stångjärnshammare

Skogsfors bruk fick sina tillstånd 1860 och var ett av de minsta i Småland och uppfördes så sent att konkurrensen från mellansveriges större bruk gjorde förutsättningarna till lönsamhet minimal. Det var dock igång till 1928. Grundarna var bönder- skogsägare i närheten så tillgången till kolningsved var säkrad. Flera grundare hade också vagnsmedjor som behövde järn. Mycket av järnet som förädlades här såldes alltså till lokala vagnsmedjor men en del gick i början på export till Danmark. Transporten till exporthamnen Hälsingborg kördes med par-oxar och tog tre veckor. Som mest kunde man på ett skift förädla 500 kg järn från masungsmälta till stångjärn. 1937 startades verket upp igen och arbetet filmades. Därefter monterades maskineriet ner och fraktades till Länsmuseet.
Läs mer i: Byarums Hembygdsbok 1961.

Du kan också se en film på:

http://www.youtube.com/watch?v=kTKuOQmJSYc

Visa mer

Närliggande boenden

Hotell och pensionat

Hooks Herrgård

Avstånd: 17 km
Familjen Edberg har välkomnat gäster till Hooks Herrgård sedan ett halvt sekel tillbaka. Oavsett om du besöker herrgården för konferens, golf eller en avkopplande weekend lovar vi en vistelse utöver det vanliga.

Här ger vi plats för att göra skillnad

En plats för möjligheter formad med tanke och omtanke. Där lusten är vår drivkraft och där glädjen smittar.

En plats med stark tradition för gränslöst skapande. Där gemensam vilja och kunskap får livet att lyfta och idéer att bli verklighet.

En plats i rörelse som bygger på mångfald och hållbarhet. Där allt är nära och alla har betydelse.

Läs mer om vår vision