Huvudmeny

Uljeshults damm

Visa karta

Uljeshults norra vattenfall med kraftverk och industrihistoria

Kvarnen vid Uljeshults Norregård.

Utdrag av en artikel av Jan Gunnarsson i boken ”Mellan Härån och Rasjön” 1980
Vissa tillägg av Ola Hugosson

Förmodligen var det Linnås gamla skvaltekvarn som låg här. Vem som sedan byggde om kvarnen är okänt, men i husförhörslängderna från 1827-1845 står flera personer upptagna som mjölnare vid kvarnen.
Av ett protokoll från den 30 juli 1836 står Jonas Hansson som ägare till kvarnen. Han innehade också Uljeshults Norregård. Att Jonas Hansson var mån om dammens vattentillförsel förstår man, då han tillsammans med brukspatron Åkerlund och vice kronofogden L. Håkansson erhöll tillstånd av Jones Johannesson i Bramstorp att för everldeliga tider bygga dammfäste och dämma vattnet i en
hålldamm vid Brandstorpssjöns utlopp. Då Svenning Kahn ville bygga en kvarn vid Ljungafors 1850, påstod Jonas Hansson att det inte fanns tillräckligt med säd i trakten att förse fler kvarnar än hans egen.

Följ länken nedan för att läsa allt i sin helhet.

Visa mer

Närliggande boenden

Hotell och pensionat

Hooks Herrgård

Avstånd: 18,4 km
Familjen Edberg har välkomnat gäster till Hooks Herrgård sedan ett halvt sekel tillbaka. Oavsett om du besöker herrgården för konferens, golf eller en avkopplande weekend lovar vi en vistelse utöver det vanliga.

Här ger vi plats för att göra skillnad

En plats för möjligheter formad med tanke och omtanke. Där lusten är vår drivkraft och där glädjen smittar.

En plats med stark tradition för gränslöst skapande. Där gemensam vilja och kunskap får livet att lyfta och idéer att bli verklighet.

En plats i rörelse som bygger på mångfald och hållbarhet. Där allt är nära och alla har betydelse.

Läs mer om vår vision