Huvudmeny

Soldattorpet Lillemo

Visa karta

Soldattorpsmiljö slutet 1800-talet

Berättelse av Sven Engkvist

Torpet är flyttat till militärheden och är den först färdigställda delen i Miliseum. Det vill på ett realistiskt sätt visa hur en hemmiljö för den indelte soldaten såg ut.
Ursprungligen kommer torpstugan från Mellby i Södra Vedbo Härad och var då torp 114 Norrby vid Vedbo kompani av Kungl Kalmar Regemente. Torpet byggdes ursprungligen under mitten av 1800-talet.
Sista soldatfamiljen i torpet (1866-1896) var Carl Blad (f.1845, d.1900) med hustrun Christina (f.1845, d.1903) och sammanlagt elva barn. Enligt uppgift en djupt kristen och förnöjsam familj.
Torpet införskaffades av dåvarande Norra Smålands Regemente och flyttades till Sjöängen i Eksjö år 1948. Det skänktes år 2008 av Göta Ingenjörregemente till Stiftelsen Regementsheden Skillingaryd och flyttades till sin nuvarande plats år 2009. Även ladugården från 1700-talet och boden ingår i donationen och har under 2011 blivit en färdig miljö precis utanför den gamla övningsheden.

Dessa kommer sammantaget att utgöra en viktig del av Miliseums pedagogiska verksamhet.

Visa mer

Närliggande boenden

Hotell och pensionat

Hooks Herrgård

Avstånd: 17,2 km
Familjen Edberg har välkomnat gäster till Hooks Herrgård sedan ett halvt sekel tillbaka. Oavsett om du besöker herrgården för konferens, golf eller en avkopplande weekend lovar vi en vistelse utöver det vanliga.

Här ger vi plats för att göra skillnad

En plats för möjligheter formad med tanke och omtanke. Där lusten är vår drivkraft och där glädjen smittar.

En plats med stark tradition för gränslöst skapande. Där gemensam vilja och kunskap får livet att lyfta och idéer att bli verklighet.

En plats i rörelse som bygger på mångfald och hållbarhet. Där allt är nära och alla har betydelse.

Läs mer om vår vision