Huvudmeny

Hoks gamla järnvägsstation

Visa karta

Järnvägen Halmstad - Nässjö började byggas 1872. I januari 1880 öppnades delsträckan Värnamo- Hok.

JÄRNVÄGSSTATION i Hok Berättelse av Nils Jonsson

Två år senare var sträckan Hok - Nässjö klar. Under de första åren var Lindefors det officiella stationsnamnet. Stationen var en ändstation lokaliserad till en plats som kallades ”Masugnsbacken” Området utgör idag bostadsbebyggelsen vid Malmvägen och Masugnsvägen. Järnvägen löpte i rak sträckning fram till ändstationen på den gata som i dag heter Runstensvägen, men ännu i dagligt tal” benämns gamla banan” Den ursprungliga ändstationen hade inte någon stationsbyggnad, möjligen någon form av väntplats. Resande som skulle färdas vidare på järnvägen Nässjö - Falköping kunde övernatta i Hokadals Värdshus och sedan få skjuts till Tenhult med ”Rocken” en hästanspänd vagn med plats för åtta personer. Exakt år när stationshuset i Hok byggdes kan inte anges. 1919 byggdes stationshuset om och försågs med övervåning med bostad för stations- föreståndae.
Efter många diskussioner revs stationshuset 1991 det enda som finns kvar i dag är jordkällaren som ses på de äldre bilderna
Källa: Järnvägen Halmstad- Nässjö historia. Järnvägen i Hok

Visa mer

Om denna aktivitet

Närliggande boenden

Hotell och pensionat

Hooks Herrgård

Avstånd: 3,1 km
Familjen Edberg har välkomnat gäster till Hooks Herrgård sedan ett halvt sekel tillbaka. Oavsett om du besöker herrgården för konferens, golf eller en avkopplande weekend lovar vi en vistelse utöver det vanliga.

Här ger vi plats för att göra skillnad

En plats för möjligheter formad med tanke och omtanke. Där lusten är vår drivkraft och där glädjen smittar.

En plats med stark tradition för gränslöst skapande. Där gemensam vilja och kunskap får livet att lyfta och idéer att bli verklighet.

En plats i rörelse som bygger på mångfald och hållbarhet. Där allt är nära och alla har betydelse.

Läs mer om vår vision