Huvudmeny

Granfors Hok

Visa karta

Granfors benämns i kyrkobokföringen 1790 "Forsen" och har sannolikt varit bebott hundratals år dessförinnan. Den direktverkande vattenkraften har här utnyttjats länge, främst för sågverk.

Kvarn och Såg plats
Berättelse av Nils Jonsson
1886 flyttades kvarnen vid Lindefors hit. Såg och kvarn drevs till 1901. Då anlades vid Granfors ett turbindrivet elverk om 120 hkr. till kraftkälla för ett nyuppfört träsliperi som levererade trämassa till kartongfabriken vid Lindefors. Denna verksamhet bedrevs till 1943 då Granfors helt togs i anspråk för el- produktion. Granfors har varit boplats för många människor. Sågmästare, smeder, mjölnare och stenhuggare. Även skogsarbetare och skogselever vid Munksjö AB har haft sitt hem här i en skiftande bebyggelse där både såg och kvarn inrymde bostäder för stora familjer. De sista som bodde på Granfors under 1960- talet var Karl Fransson född 1890 och hans hustru Ida Klasson/Gylfe född 1890 samt Rune o. Elsie Lindqvist. Arne o. Gunnel Lundin Det stora bostadshuset på Granfors som uppförts 1890 brändes ner 19 juli 1971. G: 18 Granfors, är beteckningen i hembygdsförenings bebyggelse inventering, skylten återfinns på husruinen i den branta sluttningen ca.100 m. nv. Jaktskytte klubbens parkering.

Läs mer genom att följa länken nedan.

Visa mer

Om denna aktivitet

Närliggande boenden

Hotell och pensionat

Hooks Herrgård

Avstånd: 5,3 km
Familjen Edberg har välkomnat gäster till Hooks Herrgård sedan ett halvt sekel tillbaka. Oavsett om du besöker herrgården för konferens, golf eller en avkopplande weekend lovar vi en vistelse utöver det vanliga.

Här ger vi plats för att göra skillnad

En plats för möjligheter formad med tanke och omtanke. Där lusten är vår drivkraft och där glädjen smittar.

En plats med stark tradition för gränslöst skapande. Där gemensam vilja och kunskap får livet att lyfta och idéer att bli verklighet.

En plats i rörelse som bygger på mångfald och hållbarhet. Där allt är nära och alla har betydelse.

Läs mer om vår vision