Huvudmeny

Lomsjö Masugn

Visa karta

Lomsjö Masugn anlagd 1810

Berättelse av Ola Hugosson

Ägaren till Hörle bruk baron Carl Jacob Lillienchreutz sökte efter en lämplig plats för att producera råmaterial till bruket i Hörle. Malm kunde hämtas i Taberg, kol kunde man få från skogarna i Åkers socken, och sedan transporterade man järnet vidare söderut till Hörle.
Genom överenskommelse med markägarna i Basseberg och Ljussegren kunde anläggningen placeras vid forsen i Lomsjö. Bönderna i närheten gladdes åt man skulle få avsättning för skogen som annars var nästan värdelös, men ägarna till Rasjöns masugn och Götaströms bruk protesterade.
Bergmästare Geisler från Norrköping gjorde en utredning där han konstaterade att i närheten av Lomsjö fanns ett överskott på 1.700 läster kol så Lomsjö fick sitt tillstånd.
Bönderna skrev ett avtal där de mot viss ersättning garanterade Högvälborne Herr Baron att på vilken sida om ån han önskade få anlägga masung och andra anläggningar. Vidare fick han rätt att bygga damm och översvämma slåtterängarna uppströms.
Produktionen kom igång 1812 och åren 1812-13 producerades här ca 100 ton tackjärn. Redan 1817 var årsproduktionen 120 ton
Kolet levererades av böndera i trakten, och malmen kom från Taberg. I början var inte vägarna farbara på sommaren, utan vintervägar fick användas. Likaså kom limstenen norrifrån.Den bröts norr om Vättern och skeppades till Jönköping där den omlastades till oxdragna foror. Tackjärnet kördes över Åker till Hörle. Lomsjös behov av transporter gjorde så småningom att vägarna såväl norrut som söderut upprustades. Vägen mellan Åker och Bondstorp följer fortfarande samma sträckning, och grusvägen söder och norr om Lomsjö har nu status som kulturminne.

Följ länken nedan för att läsa berättelse i sin helhet.

Visa mer

Närliggande boenden

Hotell och pensionat

Hooks Herrgård

Avstånd: 21,8 km
Familjen Edberg har välkomnat gäster till Hooks Herrgård sedan ett halvt sekel tillbaka. Oavsett om du besöker herrgården för konferens, golf eller en avkopplande weekend lovar vi en vistelse utöver det vanliga.

Här ger vi plats för att göra skillnad

En plats för möjligheter formad med tanke och omtanke. Där lusten är vår drivkraft och där glädjen smittar.

En plats med stark tradition för gränslöst skapande. Där gemensam vilja och kunskap får livet att lyfta och idéer att bli verklighet.

En plats i rörelse som bygger på mångfald och hållbarhet. Där allt är nära och alla har betydelse.

Läs mer om vår vision