Huvudmeny

Åby Snickeri

Visa karta

Åby Snickeri i Ålaryd

Berättelse av Ola Hugosson

Ålaryd är en relativt stor by i Åkers socken. Också här har tillverkning av åkdon varit en omfattande bisyssla till jordbruket i gångna tider. Johannes Andersson som ägde Mellangården Ålaryd avstyckade i början av 1880-talet ett område av gården vid fallet i Västerån där man redan tidigare hade skvaltkvarn, såg och smedja. 1884 byggde han här bostadshus och en mindre lagård. Även om man nu gick in för industrisysselsättning måste man ju ha gris och åtminstone någon ko för att kunna vara självförsörjande.
Johannes Andersson var tydligen en verklig yrkesman som inte bara byggde upp sin egen verksamhet i Åby utan också var anlitad för utveckling av rörelser på andra ställen utmed Västerån. Johannes hade titeln byggmästare men var också smed. Dessutom var han synnerligen aktiv i att kalla predikanter som höll möten i eller utanför hans bostad. Det berättas om en sådan sammankomst 1875 som samlade så mycket folk utanför hans hus Mellangården att predikan fick hållas från taket på verandan. Den första missionsauktionen hölls också på Mellangården 1875. Då fick den 35-årige Johannes och predikanten växla om med att auktionera ut de skänkta alstren genom fönstret till den stora skara som samlats. Resultatet blev ca 500 kr och det var inte lite pengar på den tiden. 1876 byggdes det första missionshuset i Ålaryd och där är fortfarande Johannes släkt aktiv.

Visa mer

Närliggande boenden

Hotell och pensionat

Hooks Herrgård

Avstånd: 23,8 km
Familjen Edberg har välkomnat gäster till Hooks Herrgård sedan ett halvt sekel tillbaka. Oavsett om du besöker herrgården för konferens, golf eller en avkopplande weekend lovar vi en vistelse utöver det vanliga.

Här ger vi plats för att göra skillnad

En plats för möjligheter formad med tanke och omtanke. Där lusten är vår drivkraft och där glädjen smittar.

En plats med stark tradition för gränslöst skapande. Där gemensam vilja och kunskap får livet att lyfta och idéer att bli verklighet.

En plats i rörelse som bygger på mångfald och hållbarhet. Där allt är nära och alla har betydelse.

Läs mer om vår vision