Huvudmeny

Gisslaköps smedja

Visa karta

Gisslaköp är en plats där man tillverkat vagnar och andra hästfordon.

Gisslaköp är en plats där man tillverkat vagnar och andra hästfordon minst från början av 1800-talet. 1905 kom Oskar Carlsson inflyttande från Basseberg och gifte sig med smeddottern Anna. Oskar var av snickarsläkt och kunde nu tillverka trädetaljer som han svärfar Andreas Nilsson behövde för sin vagnstillverkning. I byn Gisslaköp med underliggande torp levde då ca 60 personer. Genom att järnväg i slutet av 1800-talet gjort det möjligt att sälja sina produkter över hela Sverige kunde verksamheten expandera.
Man gav ut egna kataloger som omfattade många olika jordbruksförnödenheter. Katalogen från 1917 utgavs av Carlsson & Nilsson; senare hette Firman O.A. Carlsson. l929 års katalog innehåller inte mindre än 54 olika avbildade åkdon. Utöver detta erbjuder man olika varianter på flera av åkdonen, samt ett flertal andra jordbruksutrustningar. Katalogen ger en intressant bild av hur man tillverkade olika modeller för olika delar av Sverige. Den som är intresserad att veta mer om detta kan genom Åkers hembygdsförening skaffa cd-skiva med bilder på dessa åkdon som tillverkats i bland annat i Gisslaköp.

Visa mer

Närliggande boenden

Hotell och pensionat

Hooks Herrgård

Avstånd: 21,6 km
Familjen Edberg har välkomnat gäster till Hooks Herrgård sedan ett halvt sekel tillbaka. Oavsett om du besöker herrgården för konferens, golf eller en avkopplande weekend lovar vi en vistelse utöver det vanliga.

Här ger vi plats för att göra skillnad

En plats för möjligheter formad med tanke och omtanke. Där lusten är vår drivkraft och där glädjen smittar.

En plats med stark tradition för gränslöst skapande. Där gemensam vilja och kunskap får livet att lyfta och idéer att bli verklighet.

En plats i rörelse som bygger på mångfald och hållbarhet. Där allt är nära och alla har betydelse.

Läs mer om vår vision